Mintegy másfél millió kémény szorul felújításra

2015. november 12. - 13:32
A fűtési berendezésekre vonatkozó jogszabályi változás kapcsán kevés szó esett eddig a kéményről, amely valamennyi fűtésrendszernek elválaszthatatlan részét képezi. Magyarországon ma mintegy négymillió kémény van, amelyből másfél millió esetében lenne szükség felújításra.

A fűtési berendezésekre vonatkozó jogszabályi változás kapcsán kevés szó esett eddig a kéményről, amely valamennyi fűtésrendszernek elválaszthatatlan részét képezi. Magyarországon ma mintegy négymillió kémény van, amelyből másfél millió esetében lenne szükség felújításra.

A fűtési szezon közeledtével a hazai piacvezető Schiedel Kéménygyár Kft. alapvető gyakorlati tanácsokkal igyekszik segíteni az otthonukat biztonságban tudni akaró házépítőket, valamint felújítókat annak érdekében, hogy elkerülhetők legyenek esetlegesen utólag felmerülő költségek és kellemetlenségek.

 

 

„Ma Magyarországon mintegy négymillió kémény van, amelyből legalább másfélmillió felújításra szorul” – állítja a hazai piacvezető kéménygyártó és –forgalmazó, a Schiedel Kéménygyár Kft. Felújításra egy kémény típusától és korától függően szorulhat, ám a napjainkban egyre gyakrabban előforduló viharok okozta károk és a fűtőberendezéseket elrendelő hatósági előírások is kéménycserét, -vagy felújítást tehetnek szükségessé. Ilyen munkálatok alkalmával nem lehet eltekinteni az anyagiaktól. A kémény egy épülő ház költségvetésének mindössze egy-két százalékát, míg egy meglévő épület esetén a fűtési rendszer felújítási költségének mintegy tíz százalékát teszi ki. Ez az összeg igazán nem tekinthető soknak, ha a család hosszú távú biztonságáról van szó, ezért érdemes minden házépítőnek és felújítónak előre gondolkodnia és rászánnia ezt az összeget későbbi kellemetlenségek kizárására. A túlzott takarékoskodás és a nem megfelelő kémény beépítése utólag sokkal nagyobb terhet róhat a tulajdonosra, aki így gyakoribb dugulással, ingatag biztonsággal, visszabontás, illetve a bontás miatt egyéb szerkezetek (pl. tető, festés, burkolatok stb.) helyreállításának esetleges szükségességével kell, hogy számoljon.

 

 

Egy nemrégiben nyilvánosságra került kutatás tanúsága szerint Magyarországon a házépítők, házfelújítók mindössze 2 százaléka hozna saját maga kéménnyel kapcsolatos döntést. A megkérdezettek egyötöde a kivitelező tanácsában bízna, míg 79 százalék nyilatkozott úgy, hogy saját maga is tájékozódna, és emellett kikérné a kivitelező, egyéb szakértők vagy a kéményseprő véleményét. A Schiedel Kéménygyár Kft. szakértője szerint vannak olyan szempontok, amelyeket ha az ingatlantulajdonosok szem előtt tartanak a házépítés vagy éppen a felújítás során, otthonukat a lehető legnagyobb fokú biztonságban tudhatják.

 

 

A kémény gyakorlatilag a fűtési rendszer része, kevéssé kezelhető attól elválasztva. „Éppen ezért fontos, hogy épületgépész tervezze meg a fűtési rendszert és méretezze ahhoz a kéményt, azaz minden esetben szakember mondja meg, milyen kéményre van szükség” – véli Illés Péter építész, a kéményépítésben mintegy hét évtizedes tapasztalattal rendelkező Schiedel Kéménygyár Kft. szaktanácsadója. „A biztonságot a megfelelő tervezés mellett a minőségi, hosszú élettartamú alapanyagok biztosíthatják. Így kéménytípustól függetlenül legyen a béléscső saválló, állja a nagy hőmérséklet-váltást és legyen ellenálló koromégés esetén, például kiégetéskor vagy spontán kéménytűz fellobbanásakor” – tanácsolja a szakember. „Kéményválasztáskor jó, ha a házépítő fejlesztői múltat és referenciákat felmutatni tudó szakgyártótól választ olyan terméket, amely teljesítménynyilatkozattal, valamint CE jelzéssel rendelkezik, és amelyekre a gyártó rendszerszintű garanciát vállal. Helyénvaló ugyanakkor kikérni és nem figyelmen kívül hagyni a tüzeléstechnikai szakember, azaz a kéményseprő véleményét” – húzza alá Illés Péter.

 

A közelgő fűtési szezonra a Schiedelnek van tanácsa azok számára is, akik kandallóval, a napjainkban újra népszerűségnek örvendő cserépkályhával, illetve sparhelttel rendelkeznek, illetve vegyes tüzeléssel fűtenek, és nagy arányban szembesülnek kéményproblémákkal. „Kéményük és egyben családjuk egészségének megőrzése érdekében mindig száraz fával fűtsenek, és ne zárják be túl hamar a kandalló, vagy kályha ajtaját abban bízva, hogy így tovább ég a fa. Az égéshez szükséges levegő hiányában ugyanis tökéletlen égést idéznek elő, ami a kéményben vizesedéshez és kátrányosodáshoz vezet. Mindenképpen tartsák szem előtt a megfelelő kéményhuzatot, ami nem „kihúzza a meleget otthonukból”, hanem elősegíti a tökéletes égést” – javasolja az építész. „Az ilyen fűtőberendezéssel felszerelt otthonokban a legjobb, ha szigetelt, kör keresztmetszetű, saválló és nedvességgel szemben ellenálló béléscsővel bélelt kéményt választ a felújító, építő” – hangsúlyozza a szakértő.

 

Forrás: http://www.magyarinstallateur.hu/