Pellet, faapríték, faelgázosító kazánok

A fatüzelésű berendezések fejlesztése egyrészt jobb hatásfokkal üzemelő berendezéseket, valamint a mindennapi igényeknek jobban megfelelő, szinte a gázkazán nyújtotta kényelmet biztosító berendezéseket hozott létre. A fatüzelésű berendezések közül a pellet és faapríték tüzelésű berendezések igénylik a legkevesebb üzemeltetési feladatot és így ezek a berendezések biztosítják a legnagyobb komfortot a felhasználók számára. A továbbiakban ezeket a berendezéseket ismertetjük részletesen:

 

Pellet tüzelés

A kazángyártók a fatüzelésű berendezések automatizálását és teljesítményszabályozását a tüzelőanyag mérethatárokon belül tartásával oldották meg. A pellet kazánokban tüzelőanyagként felhasznált pellet egy szabványosított mérethatárok közötti, előírt fűtőértékkel rendelkező alapvetően fából készült fűtőanyag. A tömörítési eljárás előnye, hogy tiszta, jól kezelhető, csomagolható és gazdaságosan szállítható anyagot eredményez. Szinte minden anyagot lehet pelletálni, amely apró méretűre darálható, illetve szemcseszerkezete és nedvességtartalma megfelelő. Az automatikus pelletkazán nem csak környezetkímélő, de roppant kényelmes fűtési rendszer is egyben. A fűtőanyag az épület egy megfelelően kialakított részén, pellet-tartályban vagy erre a célra épített tüzelőanyag tárolóban kell tárolni. A kazán és a tárolót a pelletadagolás miatt célszerű egymáshoz minél közelebb elhelyezni, de nagyobb távolságok és szintkülönbségek áthidalására is vannak megoldások. 

A pellettároló méretét az épület méretéhez képest kell kiválasztani. Az optimális méretű tartályt egy fűtési szezonban mindössze egy-két alkalommal kell feltölteni. A pelletkazánok a kazánnal egybeépített kisebb tartállyal is rendelhetők, melyek egy-két napra biztosítják a tüzelőanyag ellátást. 

A modern berendezések füstgázrendszerébe épített lambdaszondák az égés a tüzelőanyag összetételének megfelelően vezérlik, így folyamatosan magas hatásfokot és alacsony szennyezőanyag kibocsátást biztosítanak. A berendezések teljesítményszabályozása viszonylag magas tartományban (33-100%) megoldott. 

A pelletkazánokban keletkező hamu a tökéletes égés miatt sokkal kisebb mennyiségű, mint a hagyományos fatüzelésű berendezésekben. Jó minőségű pellet esetén a  hamu mennyisége a tüzelőanyag 1%-a. Egyes berendezéseknél az égőtér automatikus tisztítása is biztosított, így azok kézi beavatkozás nélkül is folyamatosan jó hőcserét és így jó hatásfokot biztosítanak. 

Faapríték tüzelés 

A faapríték elsősorban erdőgazdaságokban készül, de környezetünkben nagymennyiségű vágási hulladék keletkezik, amit okosan begyűjtve felapríthatunk. Aprítással tüzelőanyagként használhatjuk a szőlészeti nyesedéket és a kertészeti hulladékok egy részét is. A mezőgazdaság is termel bőven felhasználható hulladékot. A faapríték minősége a nedvességtartalomtól, az aprított anyagtól, az aprítás minőségétől és az idegenanyag-tartalomtól függ. A frissen készült apríték nedvességtartalma 50% körül van, ami fűtésre nem alkalmas. A szárítás részben önszárító folyamat. A szabad térben szárított apríték nedvességtartalma nagyságrendileg 25%-ig csökkenthető, ami már használható, ám ennél  sokkal kedvezőbb, ha a faaprítékot  fedett tároló helyen folyamatosan átkeveréssel, szellőztetéssel kiszárítják, melynek következtében fűtőértéke jelentősen javul. A berendezések automatizálása szempontjából az apríték egyenletes mérete is fontos. Nagyobb méretbeli eltérések esetén nehezebb az aprítékot egyenletesen mozgatni és égetni. Az aprítási technika növényfajtánként más és más lehet ezért az aprítógép kiválasztásánál a rendelkezésre álló növényzetet figyelembe kell venni. 

A modern faspríték kazánok füstgázrendszerébe épített lambdaszondák az égés a tüzeleőanyag összetételének megfelelően vezérlik, így folyamatosan magas hatásfokot és alacsony szennyezőanyag kibocsátást biztosítanak. A berendezések teljesítményszabályozása viszonylag magas tartományban (33-100%) megoldott. 

A faaprítés kazánokban keletkező hamu a tökéletes égés miatt sokkal kisebb mennyiségű, mint a hagyományos fatüzelésű berendezésekben.  Faapríték esetén a hamu a tüzelőanyag 2-4% körüli érték. Egyes berendezéseknél az égőtér automatikus tisztítása is biztosított, így azok kézi beavatkozás nélkül is folyamatosan jó hőcserét és így jó hatásfokot biztosítanak.

Faelgázosító kazán

A faelgázosító kazánok működési elvükben eltérnek a „hagyományos” égési folyamattól. A hagyományos fa- vagy vegyestüzelésű kazánoknál a szabályozatlan égés miatt a fa vagy a szén ellángol, közben az égéshő egy részét átadja a fűtőközegnek, a többi a kéményen keresztül magas hőmérsékleten, elégetlen összetevőkkel távozik. A hagyományos szilárdtüzelésű kazánok hatásfoka 40-50%. A faelgázosító kazánokkal ezzel ellentétben egy „fordított” égési folyamat zajlik le. A két részből álló égéstér felső felét megrakjuk fával. (Nem kell hasogatni, ami a tűztérbe befér, az el is ég.) Itt történik az égés első fázisa, mégpedig a huzat szabályozásával teljesen szabályozott körülmények között. 

Ez azt jelenti, hogy egy automatika az előremenő víz hőfokának függvényében részben mechanikus huzatszabályozással, részben ventilátoros levegőbefújással az optimális levegőmennyiséget jutatja az égőtérbe. Az égés folyamata itt nem fejeződik be. A füstgázokat - amelyekben még rengeteg éghető szilárd és gáznemű anyag van - egy kerámiatesten (katalizátoron) keresztül vezetjük a kazán alsó terébe, ahol - mint egy gázláng - minden elég, ami még éghető a füstben. Ez a tökéletes égés 90% fölé emeli a kazán hatásfokát, tehát rendkívül energiatakarékossá teszi

A kibocsátott égéstermék szennyezőanyag tartalma rendkívül kicsi, hőmérséklete legfeljebb 200 °C, tehát nem terheli a környezetet. (egy hagyományos kazánból a távozó füstgázok hőmérséklete 4-500°C) A berendezésekben keletkező hamu a tökéletes égés miatt sokkal kisebb mennyiségű, mint a hagyományos fatüzelésű berendezésekben.

A modern berendezések füstgázrendszerébe épített lambdaszondák az égés a tüzeleőanyag összetételének megfelelően vezérlik, így folyamatosan magas hatásfokot és alacsony szennyezőanyag kibocsátást biztosítanak. A berendezések teljesítményszabályozása általában 50-100% között biztosított. A szabályozásnak és a készülékre egyébként is jellemző hosszú akár 8 órás leégési időnek köszönhetően, megfelelő puffer tartály beépítésével a napi begyújtás elkerülhető, a berendezés folyamatos üzeme biztosítható.

Egyes berendezéseknél az égőtér automatikus tisztítása is biztosított, így azok kézi beavatkozás nélkül is folyamatosan jó hőcserét és így jó hatásfokot biztosítanak.

 

Bővebb információért forduljon hozzánk személyesen! Elérhetőségeink »