Összetett épületgépészeti rendszer kiszolgálása napkollektor segítségével

A napkollektorokkal összegyűjtött energiát természetesen összetett épületgépészeti rendszerek hőellátására is fel lehet használni.

Az előző pontokban bemutatott rendszerek (melegvíz termelés, fűtésrásegítés, medencefűtés) tetszőleges kombinációja is elképzelhető és megvalósítható napkollektorok felhasználásával. Például, ahogy a fűtésrásegítésnél már jeleztük, a fűtésrásegítés mellett a melegvíz termelés szinte minden esetben megjelenik. A napkollektoros rendszereknél különös figyelmet és gondot kell fordítani a szabályozás beállítására és a megfelelő működés nyomon követésére, mivel nem megfelelő beállítások esetén akár olyan üzemállapotot is létrejöhet, hogy a kazánunkkal a kollektor felületen keresztül fűtjük a környezetünket. Összetett rendszerek esetén a szabályozás megfelelő kialakítása és beállítás még fontosabb feladat, melynek lehetőségét már a gépészeti tervezés alatt figyelembe kell venni és a rendszert ennek megfelelően kell kialakítani. 

Egy egyszerű példa a rendszer kialakításának fontosságára: 

Egy napkollektoros rendszerrel melegvíz készítését és egy beltéri medence hőntartását szeretnénk biztosítani. A medence vize 32°C-os a melegvíz hőmérséklete 45°C-os. Első ránézésre az látszik, hogy a napkollektorral csak akkor tudjuk bármelyik rendszert fűteni, ha a kollektor köri fűtővíz hőmérséklete 32°C felé emelkedik és a napkollektor által termelt hő a medence víz fűtésére használható. Azonban megfelelő szabályozás alkalmazása mellett és a rendszer megfelelő kialakítása esetén alacsonyabb kollektor köri fűtővízzel is meg lehet kezdeni a melegvíz készítést, mivel a felmelegítendő hidegvíz hőmérséklete 10-15°C között mozog.

Összetett napkollektoros rendszer

 Napkollektoros rendszerek területéről tervezési referenciáink:

  • Általános iskola és uszoda napkollektoros hőntartása és melegvíz készítése
  • Külső medence hőntartása és melegvíz készítése
  • Családi ház napkollektoros melegvíz készítésének előkészítése

 

Bővebb információért, napkollektoros rendszer tervezésével, felülvizsgálatával, vagy tanácsadással kapcsolatban forduljon hozzánk bizalommal!

Elérhetőségeink »