Melegvíz készítés napkollektorral

tartályba épített dupla hőcserélőA napenergia hasznosítás legelterjedtebb módja a melegvíz előállítás. Egy megfelelően megtervezett és kialakított szolár rendszer a háztartásban felhasznált éves melegvíz igény 60-70%-át képes fedezni. Ez az arány a nyári hónapokban 100% közelében a téli hónapokban ennél jóval kevesebbet biztosít. Melegvíz termelésre szolgáló rendszereknél általában személyenként 1-1,5 m2 napkollektort kell felszerelni. A napkollektorokat egy pár rézcsövön keresztül (szolár fűtési kör) kell egy két hőcserélős tárolóra kötni. A tároló űrtartalmát a fogyasztók száma határozza meg. Az optimális méretű rendszer kialakításához személyenként kb. 75 liter tároló térfogattal kell biztosítani. Ezzel a vízmennyiséggel elkerülhető, hogy az esti órák csúcsfogyasztása után a tárolóból kifogy a napközben felmelegített víz és a gázkazánnal vagy elektromos árammal már az este folyamán rá kelljen fűteni. 

Kisebb rendszereknél, családi házaknál a szolár tárolók általában két hőcserélőt tartalmaznak, az alsó hőcserélő a napkollektoros rendszerre, míg a felső egy hagyományos fűtőeszközre van kötve. (lásd fenti ábrán) A tárolókba általában elektromos fűtőpatront is be lehet szerelni.

Meglévő rendszereknél lehetséges megoldás a meglévő melegvízet előállító berendezés elé egy puffertartály soros beépítése, melyet a napkollektor fűt. Ez a megoldás általában a legkisebb beruházást és legkevesebb épületen belüli átalakítást igényli.

Nagyobb rendszereknél, társasházaknál ipari és közösségi létesítményeknél kihelyezett külső hőcserélőt alkalmaznak a hőcsere biztosítására.

A megfelelő teljesítmény elérése szempontjából fontos kérdés a kollektorok elhelyezése. A kollektorok a maximális teljesítményt akkor adják le, ha a nap sugarai merőlegesen esnek rájuk. A kollektorok dölés szögének beállítása így más beállítást igényelne nyáron és tavasszal ezért a tervezésnél a felhasználás jelegét és időszakosságát is figyelembe kell venni. Más beállítást célszerű alkalmazni egy nyaralónál, ahol a jellemző használat nyáron van és mást egy családi háznál ahol folyamatos a fogyasztás. 

A melegvíz termelésre szolgáló rendszerek megtérülési idejét elsődlegesen a melegvíz igény és a felhasználás eloszlása határozza meg. A megtérülést szintén jelentősen befolyásolja, hogy milyen energiaforrást váltunk ki a napkollektoros rendszerrel. Elektromos árammal termelt melegvizes rendszer kiváltása sokkal kedvezőbb megtérülést eredményez, mint egy korszerű kondenzációs gázkazánnal termelt melegvizes rendszer további korszerűsítése napkollektoros melegvíz termeléssel.

 

 

Bővebb információért, napkollektoros rendszer tervezésével, felülvizsgálatával, vagy tanácsadással kapcsolatban forduljon hozzánk bizalommal!

Elérhetőségeink »