Medencefűtés napkollektoros rendszerrel

Egyre többen helyen telepítenek nyitott, vagy fedett medencéket. A nagy tömegű víz felfűtése jelentős energiát igényel, mely felfűtésére ideálisan használhatóak a megújuló energiaforrások, alkalmazhatók a különböző napkollektorok. 

A medencék hőveszteségének legnagyobb részben a párolgás okozza, ami a vízfelülettel arányos, ezért a napkollektor szükséges méretének meghatározásánál is ez a kiindulási alap. Természetesen ezen kívül sok befolyásoló tényező van, többek között a használat jellege, a jellemző szélsebesség, a medencevíz hőmérséklete, a tájolás és a környezet árnyékolásának hatása.

A kollektor kiválasztásánál az első szempont, hogy az év melyik szakában kívánjuk használni a medencét. A kültéri medencék vizének felmelegítése általában nyári feladat, ez esetben a legegyszerűbb, lefedés nélküli, műanyag vagy gumiból készült kollektor használata célszerű. Amennyiben beltéri medence fűtését kívánjuk megoldani a napsugárzás segítségével, vagy a medencefűtő rendszer egy nagyobb, esetleg a teljes épületet ellátó rendszer része, szelektív bevonatos, fedett kollektor választása célszerű.

Kültéri medencék esetén – nyári használat során – az egykörös rendszer a legegyszerűbb megoldás. Ez esetben közvetlenül a medence vizét keringtetjük a napkollektor csőkígyójában. Amennyiben beltéri medence vizét szeretnénk melegíteni, illetve más épületgépészeti rendszer számára is biztosítunk hőt a napkollektoros rendszerből, akkor hőcserélős rendszert kell alkalmazni. Ez esetben már kétkörös rendszerről van szó, a kollektor vízkörében valamilyen fagyálló anyag kering, a hőátadásra hőcserélőt használunk. 

A megfelelő teljesítmény elérése szempontjából fontos kérdés a kollektorok elhelyezése. A kollektorok a maximális teljesítményt akkor adják le, ha a nap sugarai merőlegesen esnek rájuk. Nyári üzemű berendezések esetén a kollektorok dőlésszöge ~30° körül ideális, tájolásuk pedig déli, délkeleti.

A napkollektorok alkalmazásán kívül további hőmérsékletnövekedés és energia megtakarítás érhető el, ha a medencéket a használati időn kívül letakarjuk.

 

Bővebb információért, napkollektoros rendszer tervezésével, felülvizsgálatával, vagy tanácsadással kapcsolatban forduljon hozzánk bizalommal!

Elérhetőségeink »