Napkollektor

Oldalunkon a napkollektoros rendszerek, független érthető bemutatása mellett igyekszünk az egyes rendszerekkel elérhető megtakarításokat is bemutatni. Ezt azért tesszük, mert a mindennapos tervezés gyakorlatunk azt mutatja, hogy megrendelőinket sokszor az eladásban érdekelt kereskedők és az általuk üzemeltetet honlapok és más reklámanyagok megtévesztik. 

Napkollektoros rendszerek:

A napkollektor a Nap fényenergiáját hőenergiává átalakító berendezés. A napkollektor többnyire egy közvetítő közeget, legtöbbször glykolos vizet melegít, ami egy hőcserélőn keresztül adja tovább a hőt. Gyakran összekeverik a napkollektort és a napelemet, de a két berendezés működési elve jelentős különbséget mutat. Míg a napkollektor egy fizikai hőcserét követően melegvizet termel, addig a napelem egy kémiai folyamat hatására elektromos áramot. Az emelkedő energiaárak mellett a napkollektoros rendszerek megtérülési ideje egyre rövidül. Minél több melegvizet használnak valahol, annál kedvezőbb az arány, hiszen ilyen esetekben nagyobb mennyiségű, drága, fosszilis energiahordozót lehet kiváltani. Nagy rendszereknél 4-5 éves megtérülés is adódhat, azonban kisebb például családi házas rendszereknél ennél lényegesen hosszabb megtérülési idő adódik.
A napkollektoros rendszereket a környezetből kinyert hő felhasználása alapján a következők szerint csoportosíthatjuk:


Napkollektoros rendszerek telepítése előtt az elhelyezés és a meglévő épületgépészeti rendszerhez csatlakozás műszaki és gazdasági körülményeit meg kell vizsgálni. Irodánk nagy gondot fordít a felmerülő műszaki problémák hatékony és gazdaságos megoldására, napkollektoros rendszer telepítését csak a hőigények elemzése és a kollektoros rendszer becsült beruházási költségének ismeretében javasoljuk megrendelőinknek.

Bővebb információért forduljon hozzánk személyesen! 

Elérhetőségeink »