Hőszivattyú

A hőszivattyú a hűtőgéppel azonos elven működő termodinamikai körfolyamat. 

A hűtőszekrény a szekrény belsejéből szállítja el a hőt, tehát hűti, majd ezt a hőmennyiséget a hátulján levő csőkígyón adja le. 

A hőszivattyú a környezet energiájának hasznosítására szolgáló berendezés, mellyel lehetséges fűteni, hűteni, melegvizet előállítani. A berendezés a működtetésére felhasznált energiát nem közvetlenül hővé alakítja, hanem a külső energia segítségével a hőt az alacsonyabb hőfokszintről egy magasabb hőfokszintre emeli. A hő szállításához folyamatosan energiát (általában elektromos energiát) kell a rendszerbe táplálni. A rendszer hatékonyságát az ún. munkaszámmal (COP=Coefficient of performance) jellemezhetjük, ami azt mutatja meg, hogy a hőszivattyú által leadott hasznos hőteljesítmény hányszorosa a működtetéshez felhasznált hajtási teljesítménynek. Ebből következően nagyobb COP értékkel rendelkező berendezések kedvezőbb üzemköltséget eredményeznek.  A COP érték elsősorban attól függ, hogy mekkora hőmérsékletkülönbséget kell áthidalni, azaz mekkora a hőforrás és a fűtési előremenő hőmérséklet különbsége. A berendezés COP értéke az év folyamán a hőforrás hőmérsékletének változásával folyamatosan változik. Tehát két berendezés összehasonlításánál fontos megvizsgálni, hogy a megadott értékek milyen feltételekre vonatkoznak. További információk a hőszivattyúk működéséről és a COP számításról.

A hőszivattyú által a hőforrásból elvont hőt általában zárt körben keringetett víz fűtőközeg felmelegítésére használjuk fel. Elsősorban az alacsony hőmérsékletű fűtési módok alkalmasak hőszivattyúval történő felhasználásra, mert akárcsak a napkollektoroknál, annál nagyobb a rendszer hatékonysága, minél kisebb a fűtési előremenő hőmérséklet. Az alacsony fűtési előremenő hőmérséklet miatt sugárzó fűtés (padló-, fal- és mennyezetfűtés) vagy kényszeráramlású konvekciós fűtés (Fan-Coil berendezés) jöhet számításba, mely rendszereknél a nagy hőleadó felület miatt már 35 °C is elegendő.

A hőszivattyúkat üzemeltetési és tervezési szempontból is a hőforrás és a hőforrásból történő hőkivétel módja szerint érdemes csoportosítani. Ezek alapján a következő hőszivattyús rendszerek különböztethetők meg:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bővebb információért, hőszivattyús rendszerek tervezésével, felülvizsgálatával, vagy tanácsadással kapcsolatban forduljon hozzánk bizalommal!

Elérhetőségeink »

 

Az oldalon felhasznált illusztrációk a www.foek.hu/korkep/enhat/hoszivattyu/hoszivattyu.html oldalról származnak.